Ervaar de kracht van familieopstellingen.
Deel uitmaken van ons gezin van herkomst en van ons grotere familiesysteem heeft vaak veel meer impact op ons huidige leven dan wij beseffen. Je familie kies je niet, daar word je in geboren, met alles wat daarbij hoort, lief en leed en met alles wat soms generaties lang al wordt doorgegeven, verzwegen of verloochend. De effecten hiervan kunnen onbewust diep doorwerken op ons huidige leven en op de problemen die we daarin ervaren. Een familieopstelling kan verborgen dynamieken zichtbaar maken waar een vraag of probleem mee verbonden kan zijn. Ook kan het zijn dat je familie of andere relaties slechts een spiegel zijn, die dingen in je wakker maken en je de gelegenheid geven iets te leren. De uitkomst van de opstelling geeft vaak emotionele opluchting en werpt altijd een nieuw licht op datgene waar je mogelijk al langere tijd mee worstelt.
Grondlegger systemisch werk
Bert Hellinger is de grondlegger van familieopstellingen. Hij werkte jarenlang in Afrika, waar hij gefascineerd raakte door de belangrijke functie die familieverhoudingen spelen in het dagelijkse leven. Na jarenlange observaties kwam hij tot een paar wezenlijke basisprincipes:
- Ieder lid van de familie hoort erbij en heeft recht op zijn/haar plek
- Er is een rangorde: ouderen gaan voor jongeren
- Er is een balans nodig in geven en nemen, waarbij ouders geven en kinderen nemen
Deze principes gebruikte hij als basis voor zijn werk.
Hoe werkt een opstelling
De opstelling begint met een vraagstelling die ingebracht wordt door een van de deelnemers. De begeleider vraagt je vooraf belangrijke feitelijke gebeurtenissen uit je familiegeschiedenis voor jezelf op te schrijven zodat ze beschikbaar zijn als dat nodig blijkt. Daarna volgt een opstelling met behulp van mensen uit de groep die gevraagd worden om plaatsvervanger te zijn voor familieleden uit jouw systeem; inclusief een plaatsvervanger voor jezelf. Deze personen geef je intuïtief een plaats in de ruimte waarna je vanaf de kant kunt observeren wat er gebeurt. De plaatsvervangers nemen waar wat er bij hen gebeurt en of ze zich bewust zijn van de andere plaatsvervangers. De begeleider probeert de dieper liggende oorzaken van het probleem of de vraag aan het licht te brengen en ordent de onderlinge verhoudingen.
Door inzicht en helderheid te krijgen hoe het in essentie zit, kunnen overtuigingen veranderen en kan herstel plaatsvinden zodat de levens- en liefdesstroom meer de vrije loop krijgen. Wie een opstelling beleeft, ervaart deze veelal als zeer liefdevol en krachtig.
Voor wie zijn familieopstellingen geschikt?
Voor een ieder die in zijn/haar leven terugkerende thema`s, hobbels, problemen of vragen tegen komt. Deze kunnen betrekking hebben op familie, relaties, kinderen, opvoeding, ziekte, werk, zelfvertrouwen, depressie, verslaving, burn-out, adoptie, seksueel misbruik, terugkerende conflicten, gevoelens van er niet bij horen, niet gezien worden, niet vrij voelen, gedragsproblemen bij kinderen, keuzevraagstukken bij (ver)kopen van een huis, baan of opleiding etc.
Lees hier andere diverse vormen.